Vanaf 30 juni geldt er een algemeen rookverbod in de horeca. Het Grondwettelijk Hof heeft de uitzonderingen op het rookverbod vernietigd. Alleen in cafés die een aparte rookkamer hebben, kunnen rokers nog een sigaret opsteken.

 

In december 2009 werd een totaal rookverbod van kracht in de horeca, maar de wetgever had wel enkele uitzonderingen toegelaten.
 
Zo mocht er tot juli 2014 toch nog worden gerookt in cafés die geen vers voedsel serveren, dus bijvoorbeeld alleen zakjes chips, borrelnootjes, chocolade of instant-soepen, en in casino's.

Maar die uitzonderingsregel stuitte op heel wat protest, zowel bij voor- als tegenstanders van de rookwet. De Vlaamse Liga tegen Kanker was naar het hof gestapt om de uitzonderingen in de rookwet aan te klagen en het hof volgt nu de redenering van de liga.

De uitzonderingen in de wet zijn strijdig met het gelijkheids- en niet-discriminatiebeginsel. Het gebruikte criterium om een onderscheid te maken tussen wel of niet roken, was een economisch criterium, en had niets te maken met de volksgezondheid.

De cafés waar nu dus nog kan worden gerookt, krijgen enkele maanden de tijd om zich aan te passen.  Roken op café blijft wel toegelaten als het café een aparte rookkamer heeft voor de rokers, met een afzuiginstallatie.